Ești în căutarea unei colecții de sfaturi utile pentru SEO, pe care să le poți implementa ușor și care să te ajute la cresterea ranking-ului pentru site-ul tău?

Ai găsit-o! O poți împarți cu prietenii, dar numai după ce ai citit-o și ai implementat sfaturile prezentate in continuare.

Am creat o listă cu peste 100 de sfaturi și bune practici de optimizare pentru motoarele de cautare (SEO) și le-am imparțit în categorii logice, astfel încât să poată acoperi aspecte variate – de la factorii de pagina (on page factors), până la experienţa de navigare pe pagina a utilizatorului (UX), construcția de link-uri (link building) și multe altele.

Pentru multe dintre sfaturile prezentate aici vei putea găsi și o referintă către articole externe relevante, unde te poți informa mai in detaliu; de asemenea, am inclus si ghidul oficial Google, in care se afla o selectie manuala a celor mai bune ghiduri in materie de SEO din mediul online.

Capitolul 1: Layout-ul si arhitectura site-ului

1. Asigura-te ca ai textul asezat vizibil, clar, chiar in directia in care utilizatorulpriveste o pagina de internet in mod normal – Textul este preferabil sa fie pozitionat central pe orice pagina de internet. In caz ca nu ai optiunea sa incadrezi textul integral, poti trece macar titlul paginii in prima sectiune, in sensul in care utilizatorul sa nu fie nevoit sa deruleze pagina in jos pentru a vedea despre ce este vorba mai exact, ci să i se ofere de la inceput informatiile necesare pentru a-i capta interesul.

2. Evita prea multe reclame/ bannere online/ ads-uri in prima sectiune a paginii. In perioada in care publicitatea de tip afisaj (display advertising) este modalitatea principala prin care multe website-uri isi incaseaza veniturile, trebuie avut totusi in vedere ca prezenta prea multor ads-uri/ reclame in prima parte a paginii poate influenta in mod negativ pozitionarea in cautarile Google. Asigura-te ca publicitatea de tip afisaj nu este intruziva si este distinctiva de text.

3. Creeaza o ierarhizare a content-ului. O ierarhie bine conturata pastreaza content-ul organizat si permite, in acelasi timp, ca prioritizarea paginii sa creasca rotund in jurul website-ului.

4. Asigura-te ca procesul de navigare este clar –navigarea pe pagina trebuie sa fie usor de localizat si intuitiva, atat pentru utilizator, cat si pentru motoarele de cautare.

5. Regula de “nofollow” pentru orice link platit sau afiliat – toate link-urile platite ar trebui sa aiba adaugat atributul rel=”nofollow”. Se aplica aceasta regula si link-urilor afiliate.

6. Foloseste URL-uri favorabile pentru SEO – URL-urile ar trebui sa poata fi citite si intelese usor si sa urmeze o structura logica. URL-urile scurte care includ cuvinte-cheie targetate (separate prin hyphens) sunt considerate cele mai bune pentru SEO.

7. Asigura-te ca ai cat mai vizibile informatiile referitoare la contact – detaliile cu privire la modalitatile de contactare trebuie sa fie cat mai usor de identificat si, ideal vorbind, ar trebui sa includa si o adresa fizica.

8. Include politica de confidentialitate a datelor cu caracter personal, precum si sectiunea “despre pagina”.Acestea sunt secţiunile website-ului care intaresc increderea utilizatorului si a motoarelor de cautare.

9. Minimizeaza folosirea repetitiilor la nivel de text – textul duplicat trebuie pastrat in layout/ design cat mai putin (poti folosi solutii alternative, cum ar fi bara laterala).

10. Daca targetezi SEO local, include adresa in design-ul paginii – adauga adresa fizica si datele de contact in design-ul paginii atunci cand targetezi cuvinte-cheie locale.

11. Foloseste www. sau non www – indiferent de varianta aleasa, asigura-te ca site-ul este accesibil si indexabil doar pe varianta selectata. Cel mai bine este sa iti setezi domeniul dorit in Search Console (Webmaster Tools).

 

Capitol 2: Cautarea cuvintelor-cheie

12. Alege cuvintele-cheie cu intelepciune – cautarea si alegerea cuvintelor-cheie continua sa fie o parte importantă din SEO. Poti folosi planificatorul de cuvinte-cheie de la Google sau instrumente avansate precum Lang Tail Pro, pentru a evalua volumele de cautare si pentru a selecta cuvintele-cheie pe care doresti sa fii masurat.

13. Selecteaza un cuvant-cheie principal pentru fiecare pagina. Fiecare pagina a site-ului ar trebui sa targeteze un singur cuvant. Evita insa “canibalizarea cuvintelor-cheie”, adica nu folosi acelasi cuvant-cheie pentru mai multe pagini.

14. Ia in considerare intentia utilizatorului. In timp ce un cuvant-cheie poate avea o mai mare cautare, ia in considerare si intentia ce se ascunde in spatele cautarii utilizatorului, ce a urmarit el prin alegerea acestui cuvant, pentru a-ti da seama daca persoana ce a folosit acest cuvant ar putea fi interesata de produsul sau serviciul tau.

15. Verifica titlul competitiei – Deruleaza o cautare Google pentru allintitle:”cuvantul-cheie”, pentru a descoperi numarul de pagini web care deja contin in titlu cuvantul-cheie targetat de tine.

16. Ia in considerare si evalueaza cat de “prioritizabil” este cuvantul-cheie ales si cate rezultate organice vizibile ar avea. Aici intra un numar de factori pe care trebuie sa ii ai in vedere:

  • Cat de puternica este competitia – de exemplu, este vorba despre site-uri cu autoritate, precum Amazon, Forbes, etc?
  • Cat de multe link-uri duc catre site-urile de top?
  • Sunt rezultatele organice impinse catre sectiunea ce necesita derularea paginii din cauza info-graficelor, stirilor, ads-urilor, etc? (vezi mai jos exemplul)

17. Fura competitiei cuvintele-cheie. Afla exact ce cuvinte cheie aduc mai mult trafic competitorilor prin folosirea Ahrefs Positions Explorer.

18. Urmareste ranking-ul. Monitorizeaza progresul ranking-ului pentru website-ul tau, pe baza cuvintelor-cheie selectionate. Cu ajutorul tool-ului Ahrefs Rank Tracker poti vedea datele istorice, cu ajutorul carora, periodic, poti tine evidenta progresului.

19. Monitorizeaza rata de click. Daca pagina este pozitionata in functie de un cuvant-cheie targetat, ar trebui sa te astepti sa vezi o rata de click similara cu cea de mai jos:

Poti folosi raportul de Search Analytics din Google Webmaster Tools pentru a verifica numarul de impresii si rata de click pe baza unei catalogari a cautarilor. In exemplul de mai jos, un cuvant-cheie pozitionat in medie pe pozitia de 3.6 primeste o rata de click de 1.7%, ceea ce este considerabil mai scazuta decat ce ne-am fi asteptat sa vedem pentru aceasta pozitie (ar fi trebuit sa fie in jur de 7%).

In acest caz, poate s-ar potrivi un split test al meta-descrierilor pentru pagina (vom discuta mai mult despre acest lucru mai jos,) pentru a vedea daca se poate imbunatati rata de click si daca ne putem bucura de trafic suplimentar.

 

Capitol 3: Etichetarile titlului (tag-urile pentru titlu)

20. Pozitioneaza in prim-plan cuvintele-cheie – incearca sa incluzi cuvintele-cheie cat mai la inceputul titlului.

21. Evita trunchierea – tag-urile pentru titlu au 512px spatiu de lucru pentru afisarea rezultatelor in urma cautarilor Google. Ce depaseste va fi trunchiat. O regula pe care e bine sa o urmezi este sa pastrezi lungimea textului de pana la 55 de caractere sau chiar mai putin, pentru a te incadra in spatiul alocat. Uneori, in cazuri rare, folosirea Caps Lock-ului in cautare sau anumite formulari ale query-ului, pot genera, totusi,trunchierea titlului.

22. Fa titlul sa fie actionabil – titlurile vand ziarele, iar titlurile de pagina vand paginile web.

23. Iesi in evidenta – daca toate titlurile de pagina din nisa ta urmeaza un anumit format, atunci ceva diferit poate face ca titlul tau sa se evidentieze in rezultatele afisate de motoarele de cautare.

24. Nu iti ocupa spatiul cu adaugarea brand-ului – includerea numelui brand-ului la sfarsitul titlului nu este necesar. Google il adauga frecvent in mod automat, astfel ca nu vei irosi spatiu valoros. In orice caz:

25. Optimizeaza pagina de start pentru brand – exceptia de la regula de mai sus este pagina de start, unde titlul trebuie sa fie optimizat pentru brand-ul tau.

26. Minimizeaza folosirea de stop words – atunci cand avem un numar limitat de caractere, incearca sa minimizezi folosirea de stop words (“a”, “abia”, “acea”, “acum”) in titlul de pagina.

27. Nu te repeta. Nu te repeta. Nu te repetata. Deranjant, nu? Foloseste cuvantul-cheie o singura data in titlu.

Capitol 4: Meta-descrierile

28. Vinde-ti textul: meta-descrierea functioneaza ca un ambasador de brand in rezultatele cautarilor. Scrie o meta-descriere unica, atragatoare pentru fiecare pagina a site-ului, ce comunica USP-ul (n.r. – unique selling proposition / unique selling point reprezinta un concept de Marketing propus ca teorie ce ar fi demonstrat un anumit tipar in derularea unor campanii (de succes) de promovare in anii 1940) si valorile brand-ului si care indeamna la click.

29. Evita trunchierea – pastreaza corpul textului pentru meta-descriere in limita a 155 de caractere (maximum), pentru a minimiza trunchierea atunci cand se afiseaza rezultatele cautarii.

30. Foloseste cuvantul-cheie in meta-descriere – desi cuvintele-cheie din meta-descriere nu au o influenta directa asupra ranking-ului, ele vor fi insa evidentiate prin bolduire atunci cand se afiseaza rezultatele cautarilor, ceea ce poate ajuta la cresterea ratei de click (CTR).

31. Split test – experimenteaza cu diferite formate de meta-descriere pentru a optimiza rata de click (CTR).

 

Capitol 5: Header Tags

32. Asigura-te ca fiecare pagina are un tag H1 unic – fiecare pagina a site-ului trebuie sa aiba un tag H1 unic.

33. Foloseste cuvantul tau cheie in tag-ul H1 – tag-ul H1 continua sa fie un important factor pentru cresterea ranking-ului pe pagina si ar trebui sa includa cuvantul cheie targetat pentru pagina respectiva.

34. Include cuvinte cheie secundare si LSI (cuvinte cheie de indexare latenta semantic) – header tag-urile aditionale (H2, H3) reprezinta o buna ocazie pentru targetarea frazelor – cheie secundare si pentru cuvintele–cheie de tip LSI.

35. Evita folosirea header tags-urilor in layout. Multe template-uri (sabloane) folosesc header tags-uri in layout-ul lor alaturi de exprimarile generice, precum “Mai multe detalii”. Acestea ar trebui inlocuite cu CSS divs customizate.

Capitol 6: Continutul (Content-ul)

36. Foloseste keyword-ul tau de la inceput – acolo unde este posibil, fara a forta, foloseste keyword-ul targetat in primul paragraf de pe pagina, pentru a consolida topicul.

37. Content-ul mai lung este in stransa legatura cu ranking-ul mai bun – studii numeroase au ajuns la concluzia ca este o legatura intre formularile mai lungi din cadrul continutului si pozitionarea mai buna in rezultatele cautarilor Google, cu toate ca exista si avertismente cum ca aceste statistici ar avea la baza si un text de calitate, nu doar un text lung. In orice caz, recomandarea este sa tratezi cu atentie si in detaliu continutul paginii si sa creezi o pagina cu autoritate in jurul cuvantului-cheie targetat.

38. Uita de ceea ce stiai despre densitatea cuvantului-cheie – nu te bloca la gandul ca trebuie sa folosesti foarte des cuvantul tau cheie. Scrie natural si atunci, automat, vei avea si tendinta sa folosesti cuvantul cheie de mai multe ori pe parcursul textului, fara ca acest lucru sa fie principala ta preocupare. Asigura-te, totusi, la final, ca l-ai folosit macar o data!

39. Foloseste cuvinte-cheie de tip LSI– cuvintele-cheie de tip LSI sunt cuvintele care, din punct de vedere semantic, au legatura cu keyword-ul tau principal. Ele sunt folositoare pentru a consolida subiectul paginii si pentru a diferentia omonimele (cuvintele ce se scriu la fel, dar au intelesuri diferite, in functie de contextul in care sunt folosite) in timpul cautarii. Atunci cand incepi sa scrii despre un subiect, acest lucru va veni ca o consecinta naturala, automata, insa este de preferat sa faci si niste research inainte.

40. Adauga multimedia – Adaugand multimedia continutului tau – imagini, clipuri, slideshows – acesta va deveni mai atragator, mai predispus la viralizare. S-ar putea sa aduca si niste beneficii sesizabile din punct de vedere SEO.

41. Adauga link-uri interne – adaugarea de link-uri interne ce duc catre alte pagini din cadrul website-ului tau permite ca valoarea sa circule ciclic de pe o pagina a website-ului pe alta si, de asemenea, incurajeaza utilizatorul sa exploreze, scazand astfel si bounce rate-ul prin timpul mai lung petrecut pe site. Acest detaliu SEO important este de multe ori uitat sau nu este folosit la potentialul sau maxim.

42. Link-urile externe – conectarea cu un continut de calitate superioara, cu autoritate si care este legat de subiectul abordat de textul tau aduce un plus de relevanta si construieste legaturi cu proprietarii de site-uri din aceeasi nisa. Recomandarea este ca aceste link-uri externe sa se deschida intr-o alta fereastra, intr-un tab separat, pentru a nu intrerupe experienta de navigare a utilizatorului de pe site-ul tau.

43. Pastreaza un continut proaspat, actualizat – Actualizeaza regulat continutul vechi/ arhiva, pentru a-l mentine proaspat, relevant si valoros pentru ranking.

44. Prioritizeaza calitatea in fata frecventei de postare – cu exceptia publicatiilor mari sau a site-urilor de stiri, care necesita o cantitate mare de continut in fiecare zi, cele mai multe site-uri vor obtine mai multe beneficii daca se concentreaza pe un content de calitate si nu pe frecventa publicarii. Publicarea unui articol relevant, de valoare, pe saptamana este preferabila unui articol mediocru, dar zilnic.

45. Seteaza snippets si date structurate – seteaza si testeaza date structurate, pentru a beneficia de snippets-uri detaliate in rezultatele cautarii Google.

46. Include un sumar pentru content-ul lung- include un cuprins indexat cu link-uri interne, ce duc catre sectiunile specifice din content-ul lung, pentru a beneficia de stilul Wikipedia de a “sari” in sectiunile de interes direct din rezultatele cautarii, cu ajutorul link-urilor (vezi mai jos).

 

Capitol 7: Elimina excesul

47. Seteaza canonical URLs– adauga un canonical link element pentru a seta URL-ul preferat pentru paginile ce au content similar. De exemplu, sistemele de eCommerce care permit filtrarea pe categorii in functie de atribute diverse pot genera automat URL-uri multiple cu un content asemanator.

48. Adauga noindex, follow paginilor pe care vrei sa le excluzi de pe Google – exclude paginile fara valoare din indexarea Google prin adaugarea de robots meta tag cu “continut” setat pe “noindex, follow”. Tag and author archives in WordPress este un exemplu de pagina pe care ti-ai dori sa o excluzi. Oricum, foloseste acest tag cu atentie.

49. Blocheaza accesul spider-ului la content-ul sensibil cu ajutorul robots.txt – ca admin, tine departe de informatiile sensibile Googlebot si alti webcrawlers prin blocarea lor in robots.txt.

Capitol 8: Experienta utilizatorului (User experience)

50. Scade bounce rate-ul – pentru majoritatea site-urilor (in afara site-urilor specifice afiliate, unde iti doresti vizitatorul sa intre si sa iasa) un bounce rate scazut si un numar mare de pagini vizitate pe sesiune sunt dezirabile.

In timp ce este discutabil daca Google foloseste bounce rate-ul pe care il poti vedea in Analytics ca un factor pentru ranking (eu as spune ca nu), ce este aproape sigur este ca ei folosesc si masoara durata petrecuta pe site-ul tau de catre utilizator, precum si timpul scurs pana cand el se intoarce sa caute alte rezultate pe Googlesi, de asemenea, daca acesta se hotaraste sa acceseze si alte site-uri afisate in urma acelorasi cautari Google. Un bounce destul de rapid de pe pagina ta, urmat de un click pe un alt rezultat afisat in cautare este un semnal suficient de puternic ca pagina ta ori nu a satisfacut cautarea utilizatorului, ori ca ea a oferit o experienta de navigare slaba.

51. Foloseste scroll map – Software-ul scroll map iti va arata cat de mult a desfasurat in jos pagina utilizatorul, ajutandu-te sa intelegi de ce el ar fi abandonat o pagina inainte de a termina de citit.

52. Urmareste experienta utilizatorului pe pagina prin heat map – afla exact unde da click utilizatorul si cum interactioneaza cu paginile tale, pentru a optimiza conversiile si pentru a plasa elemente de navigatie.

53. Minimizeaza pop-ups-urile – in timp ce pop-ups-urile pot fi bune pentru conversie, prea multe pot trimite vizitatorul direct catre butonul de back.

54. Fii atent cu ads-urile interstitiale – Google a confirmat ca poate fi o varianta sa penalizeze site-urile care afiseaza interstitial, full-screen ads (vezi exemplu mai jos) pe mobil.

55. Asigura-te ca website-ul tau este optimizat pentru mobil – daca site-ul nu este optimizat pentru mobil tu pierzi sau vei pierde o parte importanta de trafic. Fa din acest lucru prioritatea ta numarul 1.

56. Ia in considerare accesibilitatea – website-ul tau trebuie sa fie functional pe toate categoriile de dispozitive, sisteme de operare, rezolutii, precum si accesibil persoanelor cu dizabilitati.

57. Ia in considerare usurinta de a fi citit – asigura-te ca tot continutul website-ului este usor de citit si bine formatat. Verifica draft-ul inainte de a publica, pentru a te asigura ca nu ai scapat din vedere greseli de typing sau gramaticale.

58. Seteaza o pagina 404 prietenoasa – creeaza o pagina 404 prietenoasa (eroare de not found), care directioneaza vizitatorii catre un continut relevant si care minimizeaza bounce rate-ul.

59. Minimizeaza down time-ul – asigura-te ca ai o gazduire web pe care te poti baza, cu un downtime minim (ideal zero). Nu te zgarci la pretul dat pentru hosting.

60. Implementeaza SSL-ul – ar trebui sa iei in considerare mutarea intregului website pe SSL (Google da site-urilor accesibile prin https un mic impuls pentru o crestere a ranking-ului). In ultima instanta, orice pagini care capteaza informatii personale ce apartin utilizatorilor ar trebui sa fie securizate printr-o criptare eficienta si sigura.

 

Capitol 9: Google Webmaster Tools (Search Console)

61. Uita-te dupa castigurile usoare – foloseste raportul de search analytics, organizat in functie de impresii, pentru a urmari cuvintele-cheie cu cel mai mare numar de impresii si care sa aiba o pozitie de cautare medie de +11. Adaugand niste link-uri interne acestor pagini sau doar asigurandu-te ca exact aceste formulari sunt incluse pe pagina, ar trebui sa fie suficient ca sa muti cuvantul-cheie in top 10 si sa obtii instant un impuls de crestere a traficului.

62. Verifica de erori – verifica si repara erorile ce iti apar in raportul de “Crawl errors”

63. Aplica o harta a site-ului sau mai multe – ai putea sa iti doresti sa adaugi o harta a site-ului sau mai multe, pentru a te asigura ca toate paginile site-ului tau pot fi gasite si poti seta o prioritate din crawling.

Capitol 10: Google Analytics

64. Inregistreaza-ti site-ul in Google Analytics – statisticile precise de trafic pe site sunt esentiale pentru monitorizarea eficientei campaniilor tale de marketing.

65. Verifica regulat statisticile/ graficele si reactioneaza de fiecare data cand vezi schimbari la trafic – verifica statisticile in mod regulat si uita-te dupa orice schimbare in traficul website-ului tau, pe landing pages, etc si reactioneaza in conformitate.

Capitol 11: Viteza site-ului

66. Optimizeaza viteza de incarcare – viteza de incarcare a paginii este un factor important pentru ranking si, daca toate celelalte premize pentru alegerea unui rezultat afisat ar fi la fel, o pagina cu o viteza mai mare de incarcare va avea intotdeauna prioritate in fata uneia ce se incarca mai greu.

67. Testeaza viteza de incarcare a site-ului tau – foloseste un instrument precum Pingdom pentru a testa viteza de incarcare a site-ului tau.

68. Implementeaza recomandarile venite de la Google Page Speed Insights – ruleaza site-ul tau prin Google’s Page Speed Insights tools si implementeaza sugestiile, acolo unde este posibil.

Capitol 12: Optimizarea imaginilor

69. Foloseste-le! – include imagini in content-ul tau, pentru ca sa il faci mai interesant din punct de vedere vizual, si, implicit, va avea un potential mai mare de viralizare. Imaginile high-res, customizate, pot functiona ca puncte de atractie.

70. Adauga alt text relevant – adauga alt text relevant imaginilor tale.

71. Numeste fisierele tale cat mai descriptiv – numele fisierului trebuie sa ofere deja explicatia/ descrierea a ce se afla in el.

72. Optimizeaza dimensiunea fisierului – comprima imaginile pentru a reduce timpul de incarcare.

72.1. Crearea unui sitemap pentru imagini. Exista mai multe tool-uri care realizeaza acest lucru automat deci singurul lucru de facut este setarea initiala. Beneficiul este: chiar ajuta la obtinerea de trafic organic. – sfat adaugat de Horatiu Voicu – voiqu.com

Capitol 13:  Link building (constructia de link-uri)

73. Construieste-le! Link-urile inbound continua sa fie unul dintre factorii cei mai importanti pe care ii foloseste Google pentru ranking-ul paginilor web.

74. Link-urile de la domeniile cu autoritate ridicata transmit mai multa putere – cu cat are un site mai multa incredere si autoritate, cu atat mai avantajos pentru ranking-ul tau este un link de la el. Te poti folosi de Domain Rating (DR) din Ahrefs Site Explorer, pentru a evalua rapid puterea estimativa a unui domeniu (un DR ridicat = autoritate mare). Alti metrici pe care sa ii iei in considerare includ DA (Moz) si Trust Flow (Majestic).

75. Link-uri de la site-uri cu un continut tematic asemanator cu al tau sprijina ranking-ul – link-urile de la site-uri de calitate din nisa acoperita de tine sau de la pagini ce au un continut asemanator cu al tau, din punct de vedere tematic, sunt benefice pentru ranking.

76. Link-urile din cadrul content-ului sunt cele mai valoroase – link-urile editoriale din cadrul content-ului tau sunt considerate a fi cele mai puternice link-uri (referintele media/ recomandari).

77. Fura link-urile competitiei – o analiza a profilului link-urilor din spatele competitiei este un punct de start potrivit pentru orice campanie de link building. Foloseste Ahrefs Site Explorer pentru a descoperi usor link-urile competitiei si pentru a le prelua.

78. O calitate scazuta a link building-ului poate cauza penalizari – calitatea scazuta si link building-ul automat pot cauza site-ului tau penalizari de la Google.

79. Diversifica profilul link-ului tau – un profil de link puternic ar trebui sa includa cateva tipuri diferite de link.

80. Diversifica textul tau ancora – folosirea cuvintelor – cheie este un text ancora si reprezinta in continuare un factor pentru ranking. Oricum, este important sa il diversifici. Este de dorit folosirea unei combinatii de ancore brand-uite, generice, bazate pe cuvinte-cheie.

81. Auditeaza regulat profilul link-ului tau – auditeaza regulat profilul link-ului tau si uita-te dupa link-uri ce arata suspect/ artificial. In timp ce un numar mic dintre acestea nu ar trebui sa te afecteze in vreun fel, o mare cantitate de link-uri de proasta calitate poate fi un indiciu de link building slab din partea unei companii de SEO sau chiar de o campanie de SEO negativ din partea unui competitor. In acest caz, ar trebui sa iei in considerare indepartarea acestor link-uri.

Capitol 14: Social Media  

82. Nu ignora social media! – in timp ce, oficial, nu are o influenta asupra ranking-ului (desi aici parerile sunt impartite), social media ajuta la viralizarea content-ului tau si il poate aduce in atentia unor potentiali parteneri de linking. Traficul suplimentar adus prin social media poate duce la alti factori ce au o influenta directa asupra ranking-ului (de exemplu: trafic, buzz, brand searches).

83. Foloseste social media ca sa dai mai departe content-ul tau – pastreaza active profilele de socialmedia de pe retelele importante si imparte content-ul cu audienta ta.

84. Arata dovezi sociale – afisarea distribuirilor publice conteaza (desi, din pacate, Twitter nu mai e disponibil). Functioneaza ca o dovada a prezentei sociale si poate genera ulterior mai multe distribuiri/ shares.

85. Incurajeaza distribuirea content-ului tau – afiseaza butoanele de share in pozitii observabile pe paginile tale web, pentru a face distribuirea cat mai usoara.

86. Include open graph data – asigura-te ca paginile tale web sunt setate cu open graph data pentru a avea share-uri pe Facebook ce cuprind extra-informatii.

87. Seteaza cardul de Twitter – acesta permite imbunatatirea tweets-urilor.

88. Seteaza pins-uri cu extra-informatii– permitand prezenta de pins-uri cu extra-informatii pe website-ul tau, poti stimula un trafic sporit pe Pinterest.

 

Capitol 15: Recuperarea dupa o penalizare Google

89. Penalizarile manuale: penalizarile manuale pentru webspam-uri vor fi, in general, notificate prin email sau mesaj in webmaster tools.

90. Compara caderile de trafic vs. datele updatate Google – caderile de trafic ce se aliniaza cu update-urile de la Google sunt o prima indicare a penalizarilor algoritmice.

91. Elimina/ minimizeaza continutul slab – pentru penalizarile ce se aliniaza cu update-urile Panda, identifica paginile cu continut slab/ duplicat si ori le elimini, ori le de-indexezi.

92. Elimina link-urile daunatoare – fa un audit pentru link, marcheaza toate link-urile de proasta calitate si contacteaza site-urile de linking, cerand stergerea acestora.

93. Exclude (Google Disavow) orice link ce nu poate fi sters – daca nu ai niciun raspuns la comenzile de eliminare/ stergere, adauga link-uri si domenii de proasta calitate pentru a dezavua fisierul. Poti administra mai multe fisiere dezavuate prin intermediul platformei Ahrefs.

94. Verifica pentru hacks-uri/ link-uri inserate – asigura-te ca website-ul tau nu a fost atacat si ca nu sunt link-uri suspecte.

95. Cerere pentru reconsiderare– pentru penalizarile manuale, ar trebui sa soliciti o cerere de reconsiderareatunci cand tot ceea ce ai identificat tu ca problema a fost rezolvat.

Nota: Recuperarea dupa penalizari nu este usoara si ar trebui sa fii foarte atent atunci cand stergi link-uri, cand de-indexezi pagini, etc. Daca ai indoieli, ia in considerare sa apelezi la serviciile unui consultant SEO. Ar trebui mentionat si faptul ca se anticipeaza ca, in viitorul apropiat, Google va face tranzitia catre update-uri Penguin/ Panda constante, in timp real.

Capitol 16: Promovarea continutului (content-ului)

96. Gaseste content viral (n.r.: continut de impact, relevant) in nisa ta si imbunatateste-l, adauga ceva la el – sari peste etapa de creatie prin a gasi content deja publicat, ce a avut impact si fa-l mai bun; cel mai bun lucru la aceasta strategie este ca poti ajunge si la cei care au dat share la content-ul original si poti sa ii indrepti catre content-ul tau.

97. Petrece pe putin tot atata timp pentru promovarea content-ului, pe cat ai petrecut pentru crearea acestuia – in afara de situatia in care ai deja o masa mare de followeri, directia de “construieste si ei vor veni” in content marketing pur si simplu nu se potriveste. Mai mult, , numerosi experti in content marketing, precum Derek Halpern de la Social Triggers, sustin ca promovarea content-ului ar trebui sa iti ocupe cel mai mult timp.

98. Contactarea prin email continua sa fie cea mai puternica metoda – cea mai buna cale sa aduci content-ul tau in fata cuiva este sa ii trimiti un mail (dar vezi sfatul nr. 108).

99. Assets-uri ce au potential mare de distribuire = mai multe link-uri – include in content-ul tau assets-uri de mare calitate, ce pot fi distribuite repede, precum infografice, pentru a creste numarul de shares si link-uri.

100. Distribuie content-ul altora – aplica legea reciprocitatii

 

Capitol 17: Mentenanta SEO

101. Repara link-urile stricate – link-urile stricate sunt daunatoare pentru user experience si daunatoare si pentru SEO. Gaseste-le si repara-le.

102. Modereaza comentariile/ UGC – asigura-te ca moderezi cu atentie orice content generat de user (comentariile blogului, forum, etc), pentru a verifica de spam-uri si link-uri ce duc catre site-uri de o calitate scazuta.

Capitol 18: Sfaturi si recomandari SEO generale

103. Nu-ti pune toate ouale intr-un singur cos – o campanie buna de marketing online ar trebui sa aiba mai multe fatete si sa includa un mix de social media, SEO si trafic platit. Niciodata sa nu te bazezi doar pe o singura sursa de trafic pentru business-ul tau.

104. Invata cat de mult poti – informatia e putere. Exista numeroase bloguri de SEO ce ofera sfaturi gratuite, asa ca invata cat de mult poti. Inregistrarea pe blogul Ahrefs de mai jos poate fi un start bun J

105. Acorda atentie update-urilor -lucrurile se schimba in SEO, asa ca tine-te la curent cu toate aceste schimbari.

106. Fii rabdator – un SEO eficient presupune munca multa sit imp, dar efortul si asteptarea merita. Studiile au aratat ca SEO continua sa ofere cel mai bun ROI dintre toate canalele de inbound marketing.

107. Evita tacticile “gri”/ obscure – daca ceva pare prea bun ca sa fie adevarat, inseamna ca cel mai probabil e (cu referinta la ultimul sfat).

108. Nu spama.

109. Fii cool.

Si asta e tot! Ai vreo alta sugestie sau sfat pe care ai vrea sa il adaugam in lista? Lasa-ne un mesaj in comentarii sau trimite un email si noi ne vom ocupa de adaugarea lui in lista, cu credit (si link, bineinteles) pentru tine!

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *